Vítáme Vás u dalšího z našich článků, který dnes zaplníme informacemi o konkrétní zdravé potravině. Budeme se bavit o vlašských ořechách a především, jak je lze nejlépe uchovávat a čemu se vyvyarovat. Máme pro Vás připravených spoustu informací o tomto plodu.
Kdy se na „vlašáky“ můžete těšit?
Mohli jste si i sami povšimnout ve Vašem okolí, že stromy s ořechovými plody plodí již od sprna. Nejsou ale stále zralé a poznáte to tak, když pouzdro ořechů je ještě zelené. V průběhu měsíce začínají pracovat a v září by už měly dosáhnout své tmavé a popraskané krusty. Po té plod odpadne a spadně bez svého ochranného obalu nebo s ním. Každopádně poznáte, že jde o zralý valšský ořech.
Jak vlašské ořechy správně uchovávat?
Máme pár způsobů, jak lze ořechy uchovat, bez toho aniž by jejich plod hnil nebo se vyskytla plíseň. Jistě se Vám už stalo, že jste po nějké době uchovávání rozlouskli skořápku a uvnitř jste našli černý nebo zplesnivělý jedlý plod. Jednou z příčin je právě to, když ořechy uchováváte na vlhkém, teplém a nevětraném místě. Ořechy pod svou skořápku natáhnou vodu a postupně začnou hnít. Pozor! Některé plísně mohou způsobit těžké onemocnění jater a vznik zhoubných nádorů. Pokud už máte ale oříšky vyloupané a bojíte se, že Vám dlouho nevydrží, můžete je dát do mrazáku. V něm Vám vydrží klidně i celý rok. Lednička je samozřejmě uchová též, ale maximálně na 4-6 měsíců ve vzduchotěsné nádobě. Je možné zapojit fantazii a dát je do sklenice s medem. Vydží a budou chutnat snad i lépe.
Podpora zdraví
Takovýto druh ořechu je známý tím, že je obohacen mnoha důležitými vitamíny. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny B6 a E. Dále hořčík, draslík a vlákninu. Měli byste je jíst pravidelně, jelikož konzumace i jednou za měsíc má obrovský vliv na Vaše zdraví. Ořechy kladně působí na nervy a mozek. Působí proti migréně a předejdete mnoha nemocem.